Prodej aut v Číně v červnu rostl nejpomaleji od března 2009

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. července (ČTK) - Prodej osobních aut v Číně v červnu pokračoval v růstu, avšak tempo zpomalilo a bylo nejnižší od března 2009. Prodej osobních aut meziročně stoupl o 19,4 procenta na 1,04 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM).

Podle analytiků zpomalení růstu prodeje způsobil loňský vysoký růst. V červnu 2009 prodej stoupl o 53 procent. Tempo růstu v posledních měsících zpomaluje. Ještě v lednu prodej prudce vzrostl o 115,5 procenta, v dubnu však stoupl o 33,2 procenta a v květnu o 25,8 procenta, uvedla agentura Reuters.

Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Prodej zde loni vzrostl o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Za růstem stála z velké části vládní opatření na podporu poptávky a stimulaci ekonomiky. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích.

Analytici očekávají v letošním roce další zvýšení prodeje aut v Číně, avšak mnohem mírnějším tempem. To by se podle některých analytiků mělo pohybovat kolem 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK