Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru pod 20 Kč/USD

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru pod 20 Kč/USD, na této úrovni se koruna naposledy obchodovala v první polovině května. Kolem 10:00 koruna stála na 19,99 Kč/USD. Proti euru posílila na 25,37 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna dnes navazuje na čtvrteční posílení. "K ziskům v úvodu dne mírně přispěla čísla z domácího průmyslu, která byla velmi dobrá, ostatně stejně jako průmyslová data z regionu i západní Evropy," uvedl Vlk.

Zároveň poznamenal, že pro korunu je určující především pokračující růst na hlavních akciových trzích. Ten naznačuje stále dobrou pozici rizikových aktiv a pomáhá vzhůru celému regionu.

Stejný faktor podle něj posouvá výš i kurz eura k dolaru. Dolar se kolem 10:00 obchodoval blízko hranice 1,2700 USD/EUR, kterou ale dokázal i překonat. "Čtvrteční data byla pro euro podporou a lehce přispěl i postoj Evropské centrální banky, ve kterém mírně přibylo optimismu," míní Vlk. Žádné podstatné události dnes na programu nejsou, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK