Analytici: Situace v českém průmyslu se začíná zlepšovat

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Květnový nárůst průmyslové výroby naznačuje, že situace v českém průmyslu se začíná zlepšovat, shodli se analytici oslovení ČTK. Průmysl byl v květnu podpořen zejména oživením poptávky v zahraničí, její vývoj bude pro úspěch české ekonomiky v nejbližších čtvrtletích rozhodujícím faktorem. Průmyslová výroba v květnu zrychlila meziroční tempo růstu na 16,9 procenta z dubnových 10,9 procenta.

"Již od března roste průmyslová produkce dvouciferným tempem. Zrychlující růst průmyslu v eurozóně a hlavně v Německu se projevil významným zvýšením celkových a zejména zahraničních zakázek. To se logicky odrazilo i v růstu zakázek v České republice," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss. Pozitivní vývoj by podle něj mohl pokračovat i v dalších měsících.

Podle analytiků byl květnový nárůst ovlivněn také nízkou srovnávací základnou z května minulého roku. "Loňský květen byl posledním měsícem, kdy průmysl klesal o více než 20 procent. V dalších měsících pokles zpomalil pod tuto úroveň, což bude hrát letos ve prospěch průmyslu v dalším období," řekl ČTK analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Do budoucna by se tak podle něj měl český průmysl dál zotavovat.

Ve prospěch růstu bude podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa hrát vzestup výkonnosti globální ekonomiky a s tím související oživení exportní aktivity. "Konec ukončení efektu šrotovného v automobilovém průmyslu má sice negativní dopad na dané odvětví, nicméně oživení v zahraničí je natolik silné, že v datech tento efekt prozatím moc vidět není," zmínil.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka těží český průmysl hlavně z oživení v eurozóně a globálního vzedmutí poptávky po komoditách. "Nicméně je nezbytné zmínit rizika vyplývající z kolísání finančních trhů, opětovného zvýšení rizikových prémií a negativních dopadů fiskální konsolidace v řadě evropských zemí. Tyto faktory by mohly průmysl opět přibrzdit," upozornil.

Zatímco exportně orientovaná část české ekonomiky nyní prožívá velmi úspěšné období, oživení domácí poptávky v české ekonomice bude jen pozvolné, míní Radomír Jáč ze společnosti Generali PPF Asset Management. "Vývoj zahraniční poptávky bude pro úspěch české ekonomiky v nejbližších čtvrtletích i nadále tím kritickým faktorem," doplnil.

Analytici se shodují na tom, že v letošním roce průmyslová produkce vzroste, Raiffeisenbank například očekává meziroční nárůst o šest procent, Komerční banka o 9,2 procenta. "Tempo růstu ale nebude dosahovat úrovně z let 2004 až 2007, kdy růst průmyslu byl podpořen velkými investicemi do výroby a vstupem do Evropské unie. Ke konci tohoto roku počítáme s ochlazením tempa růstu průmyslu," předpověděla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK