Průzkum: Výhry na MS ve fotbalu zlepšují produktivitu práce

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Výhry na světovém šampionátu ve fotbalu zlepšují produktivitu práce v podnicích, vítězné tažení Nizozemců a Španělů je tak pro Evropu z ekonomického pohledu velkým přínosem. Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnanci malých a středních podniků, o jehož výsledcích dnes ČTK informovala společnosti Hewlett-Packard.

Více než polovina dotázaných uvedla, že pracovala mnohem efektivněji ráno poté, co jejich reprezentace na šampionátu zvítězila. Průzkum provedený ještě během základních skupin na mistrovství světa ukázal, že nejvíce z vítězství svého týmu těží Britové a Nizozemci, kteří zaznamenali den po výhře nárůst pracovní efektivity o 62 procent.

Většina Němců naopak připustila, že ráno po výhře německých fotbalistů efektivita jejich práce tolik nevzrostla, pouze 47 procent z nich se cítilo efektivnějšími. To by mohlo naznačovat, že z čistě ekonomického hlediska bylo pro Evropu výhodnější vítězství Španělska, kde pracovníci hlásili 56procentní nárůst efektivity den po výhře. Španělé porazili Německo v semifinále šampionátu.

Průzkum naznačil, že mistrovství světa ve fotbalu může nečekaně znamenat oživení morálky a nasazení na pracovišti, zvláště tam, kde jsou zaměstnanci se zájmem o fotbal schopni skloubit svou práci s projekcemi zápasů. Šampionát obvykle lidi sbližuje, a to i ty, které kopání do míče normálně nechává chladnými, upozornil Hewlett-Packard. Je zřejmé, že takto podpořený "týmový duch" může velmi pozitivně působit na výkonnost podniku před zápasem i ráno po něm, dodala firma.

Průzkum pro Hewlett-Packard uskutečnila mezi 1674 zaměstnanci ve věku mezi 18 až 65 lety nezávislá společnost StrategyOne. Odpovědi zjišťovala ve Francii, Velké Británii, Německu, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Spojených arabských emirátech, Rusku, Řecku, Jihoafrické republice a Turecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK