Německý parlament přijal zákaz nekrytých spekulací na pokles cen

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. července (ČTK) - Horní komora německého parlamentu dnes schválila návrh zákona, jenž zakazuje nekryté spekulace na pokles cen akcií a státních dluhopisů zemí eurozóny. Informovala o tom agentura Reuters. Dolní parlamentní komora s návrhem souhlasila již minulý týden. Ke vstupu zákona v platnost tak chybí pouze podpis německého prezidenta Christiana Wulffa.

Německo v květnu překvapilo finanční trhy, když vláda kancléřky Angely Merkelové jednostranně rozhodla o zákazu tohoto typu spekulace, v původní terminologii naked short selling, u akcií největších německých bank, státních dluhopisů členů eurozóny a s nimi souvisejících úvěrových swapů (CDS). V červnu se pak kabinet rozhodl zákaz rozšířit na veškeré akcie obchodované na burzách v Německu.

Short selling, tedy spekulace na pokles cen akcií a jiných podkladových aktiv, které spekulant vlastní nebo je má vypůjčené, je nedílnou součástí transakcí na burzách. Nekryté spekulace, při nichž obchodník prodává cenný papír, který nevlastní a nemá ani potvrzeno, že si jej může někde půjčit, jsou považovány za nezákonné. Kvůli nejednotné legislativě a časové prodlevě při vypořádání transakcí je ale burzy zpravidla tolerují.

S pomocí nového zákona chce Německo urychlit dohodu o posílení pravidel obchodování v Evropě. Opozice ale snahu vlády považuje za neefektivní a už proti jednostrannému zákazu v květnu měla připomínky. Analytici upozorňují na nejednotnost postoje v evropských zemích, což podle nich příliš nepřispívá ke zklidnění situace. Západní Evropa se teď potýká s dopady dluhové krize, která znervózňuje investory.

Někteří politici a analytici tvrdí, že chování trhu přispělo ke zhoršení dluhové krize v Evropě. Především v Německu pak napříč politickým spektrem sílí hlasy, že je třeba trh přísněji regulovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK