Nová auta v Česku loni zlevnila téměř nejvíce v celé EU

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. července (zpravodaj ČTK) - Ceny nových automobilů klesly loni v Česku téměř nejvíce v celé Evropské unii. Zákazníci je mohli pořídit v průměru o 9,4 procenta levněji než v roce 2008. S větším poklesem se mohli setkat jen Slovinci, Litevci, Slováci a Rumuni, kde se ceny snížily o více než desetinu. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise.

"K poklesu mohla přispět skutečnosti, že recese v roce 2009 zasáhla většinu nových členských států více než Evropskou unii jako celek," uvedla komise v tiskové zprávě.

Nové automobily podstatně méně zlevňovaly na velkých trzích, nejvíce ve Španělsku (-4,7 procenta). V Německu, Itálii či Francii byl pokles cen jen nepatrný a ve Velké Británii vozy dokonce meziročně zdražily o 7,7 procenta. S vyššími cenami se ovšem potýkali například i Švédové (nárůst o 2,7 procenta).

"Je třeba připomenout, že zákazníci v obou posledně jmenovaných zemích mohli těžit z mimořádného poklesu cen v roce 2008, takže celkově jsou na tom dnes lépe ve srovnání se začátkem roku 2008. Ve Velké Británii se v pohybu cen odráží také skutečnost, že v lednu 2010 skončilo dočasné snížení DPH," uvedla komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK