Řecko příští týden nabídne dluhopisy za 1,25 miliardy eur

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. července (ČTK) - Řecko nabídne 13. července na trhu ke koupi šestiměsíční státní dluhopisy za 1,25 miliardy eur (zhruba 31,7 miliardy Kč). Peníze z nové emise použije na splacení jiných dluhopisů, kterým končí příští týden splatnost.

Vláda chtěla rovněž nabídnout na trhu roční dluhopisy, to si však nakonec rozmyslela, protože náklady na obsluhu úvěru u obligací s delší dobou splatnosti než šest měsíců nejsou příznivé. Celkem chtělo Řecko původně nabídnout obligace za 2,16 miliardy eur.

Řecko získalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč) na svoji záchranu. V rámci podmínek úvěru může i nadále vydávat krátkodobé státní dluhopisy, dlouhodobé dluhopisy však nesmí vydávat do roku 2012.

Země naposledy prodala krátkodobé vládní dluhopisy v dubnu. Peníze použila na splacení jiných krátkodobých dluhopisů, kterým končil termín splatnosti. U šestiměsíčních dluhopisů však musela země zaplatit úrok 4,55 procenta. Při předchozí aukci v lednu činil úrok 1,38 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Řecko musí do 16. července splatit roční a šestiměsíční dluhopisy za 2,16 miliardy eur a 23. července 13týdenní dluhopisy za 2,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK