Fiat přesune výrobu nové verze modelu Panda z Polska do Itálie

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 9. července (ČTK) - Italská automobilka Fiat se rozhodla investovat 700 milionů eur (zhruba 17,7 miliardy Kč) do své továrny u Neapole a přesunout do ní výrobu nové verze modelu Panda z Polska. Oznámila to dnes firma. Automobilka tento plán nastínila již dříve, jeho realizace však byla nejistá poté, co jej zaměstnanci továrny schválili méně výraznou většinou, než firma požadovala.

Pro plán, který počítá rovněž s omezením stávek a některých zaměstnaneckých výhod, minulý měsíc hlasovaly necelé dvě třetiny zaměstnanců. Proti plánu se staví jeden z odborových svazů, šéf Fiatu Sergio Marchionne přitom požadoval ze strany odborů jednohlasnou podporu. Fiat nicméně po dnešním setkání s ostatními čtyřmi odborovými svazy dal projektu zelenou. "Vše je potvrzeno," uvedl podle agentury Reuters mluvčí automobilky.

Výroba nové verze modelu Panda začne ve druhé polovině příštího roku a měla by přispět ke zvýšení celkové produkce továrny na 300.000 vozů ročně z loňských 30.000 vozů, napsala agentura AP.

Automobilka Fiat v prvním čtvrtletí snížila čistou ztrátu na 25 milionů eur ze 410 milionů před rokem. Firma v loňském roce vytvořila alianci s americkým výrobcem automobilů Chrysler. V současnosti vlastní Fiat v americkém podniku pětinový podíl a ovládá rovněž jeho vedení.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK