Sklárna Stölzle investuje letos v Heřmanově Huti 700 milionů

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Heřmanova Huť (Plzeňsko) 9. července (ČTK) - Sklárna Stölzle-Union investuje letos ve svém závodě v Heřmanově Huti na severu Plzeňska zhruba 700 milionů korun. Dnes dokončila stavbu tavicího agregátu v nové hale a do listopadu zprovozní dvě nové linky na formování skleněných obalů pro farmacii a potravinářství. Počet zaměstnanců se do listopadu zvýší o 50 na 175. ČTK to řekla prokuristka Renáta Brůhová.

"Zvýšíme výrobní kapacitu o 65 procent. Loni jsme vyrobili téměř 430 milionů skleniček, tržby dosáhly 450 milionů korun," řekl prokurista Petr Boháč. Podle něj jde o největší investici v novodobé historii sklárny, do níž vstoupila rakouská rodinná firma Stölzle-Oberglass v roce 1992 a nyní v ní vlastní stoprocentní podíl.

Investice obnoví a rozšíří o loňských Vánocích požárem poničené provozy, firma zároveň opraví čtyři starší výrobní linky. Podnik, jehož lidé pracovali do současné doby v rakouské pobočce, znovu obnoví výrobu 22. července. Pokud by továrna nevyhořela, měla firma naplánovanou stejnou investici na roky 2011 až 2012.

Už za druhé letošní pololetí se podle Brůhové tržby i výroba kusů zvýší meziročně o 20 procent. Letos podnik počítá s tržbami kolem 330 milionů korun a více než 300 miliony obalů.

Ze současných 125 lidí je velká většina dělníků. "Firma už loni přijala deset pracovníků ze sousední sklárny SHH. Tento výrobce nápojového skla skončil loni v červnu a propustil 72 z 84 lidí. Nyní přijímáme hlavně jejich bývalé zaměstnance," dodala Brůhová.

"Už se těšíme do práce, i když je vedro. Do Rakouska to bylo daleko," uvedla Libuše Odkorková, která ve sklárně pracuje 36 let. Podle ní jde o jednoho z největších a stabilních zaměstnavatelů v oblasti, který ani v krizi nepropouští. "Většina pracovníků je z naší obce a nejbližšího okolí," řekl místostarosta Přemysl Hofman. Podle něj je spolupráce s firmou velmi dobrá, nyní společně připravují stavbu příjezdové komunikace za 15 milionů Kč, aby kamiony nejezdily přes centrum.

Podnik zvýší od listopadu svoji kapacitu na 700 milionů skleniček, z nichž jde přes 80 procent na export do farmaceutických firem v 80 zemích. Do deseti procent tvoří miniaturní obaly pro lihoviny.

"Zájem o skleněné lékovky trvá. Posledních deset let nepociťujeme, že by výrobci chtěli více balit léky do plastů, kde je silná asijská konkurence. Ne všechno se dá zabalit do plastů nebo do platíček," řekla Brůhová. Navíc velcí výrobci kvalitních léků preferují stále sklo. Podíl plastových obalů ke skleničkám je zhruba 50:50.

Nová tavicí pec má kapacitu 140 tun, což je o 60 tun více než ta, která loni vyhořela. Energetické náklady se přitom nezměnily.

Stölzle-Oberglass s 1100 zaměstnanci má závody ještě v jihorakouském Köflachu, britském Knottingley a polské Czenstochowé. Loni měla firma obrat 150 milionů euro (téměř 3,9 miliardy korun), což byl podle jednatele Johannese Schicka pětiprocentní meziroční nárůst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK