Šéf ECB odmítl varování, že rozpočtové škrty v Evropě ohrozí růst

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. července (ČTK) - Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet odmítl varování, že výrazné rozpočtové škrty, které ve svých výdajích chystají vlády zemí eurozóny, stáhnou 16členný blok zpět do hospodářské recese. Dodal, že zátěžové testy bankovního sektoru pomůžou obnovit důvěru v evropské banky.

K pokračování hospodářských stimulů, aby oživování světové ekonomiky neztratilo tempo, vyzvali politici ve Spojených státech. A mnozí ekonomové se vyjadřují o úsporných opatřeních v Řecku a dalších evropských státech s obavami, že ohrozí mladé oživování evropského hospodářského růstu.

"My (ECB) jsme naprosto proti názoru, že omezení veřejných výdajů hospodářskému růstu zabrání," řekl Trichet na konferenci ECB ve Frankfurtu. "Konsolidační opatření pomůžou proměnit současný vzestup v trvalý růst," dodal.

Lorenzo Bini Smaghi, jiný člen vedení ECB, ale varoval, že by úřady měly postupovat opatrně. "Úkol to bude velmi složitý, nejen pro Řecko. Tato fiskální opatření budou tvrdá, a proto by je měla doprovázet strategie pro růst, vyvážený růst," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK