Ropa dál zdražuje, barel WTI stojí téměř 76 dolarů

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích pokračovaly v růstu i v závěru týdne a nejvíce podle analytiků těží z poklesu zásob některých klíčových ropných produktů v USA. K jejich růstu ale přispívají i makroekonomické indikátory, které zlepšily náladu na trhu. Pokud ropa udrží zisky až do konce obchodování, za celý týden zdraží o více než čtyři procenta.

Krátce před 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 75,60 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší pouze nepatrně. Během dne se ale cena krátce dotkla 76 dolarů a byla nejvýše od začátku tohoto měsíce. Barel severomořské ropy Brent zdražil o trochu více a vystoupil na 75 dolarů.

"Za růstem cen jsou stále především finanční trhy. Akciový trh a slabší dolar jsou hlavními důvody, proč se ceny ropy tento týden zvyšovaly," řekl analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. "Další podporu poskytla data o zásobách v USA, která ukázala značný pokles zásob ropy," dodal.

Ceny ropy jsou ale stále ještě citelně pod letošním maximem, na němž se ocitly začátkem května. Barel WTI se tehdy vyšplhal nad 87 dolarů a byl na nejvyšší úrovni od října 2008. Ropa se nicméně už znatelně dostala nad své letošní minimum z 20. května, kdy cena WTI spadla pod 65 dolarů.

K příznivě náladě vedle makroekonomických čísel přispěl pokračující růst akciových trhů, byť už nebyl ani zdaleka tak silný jako v předchozích dvou dnech. Ve čtvrtek byla v USA zveřejněna příznivá data z trhu práce a dobré výsledky vesměs předvedli i někteří maloobchodní prodejci. Vzhůru se vydal na začátku obchodování také americký akciový trh.

Zásoby ropy v USA minulý týden podle tamního Úřadu pro energetické informace klesly o pět milionů barelů, což je více než dvojnásobný pokles, než jaký čekali analytici. Podle organizace American Petroleum Institute byl pokles ještě výraznější.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 74,98 74,71 New York - Nymex WTI srpen 75,57 75,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK