Pražská burza posílila, mírně rostla většina předních akcií

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Pražská burza se dnes pohybovala blízko nuly, u závěru hlavní index PX zpevnil o 0,61 procenta na 1147,8 bodu. Většina předních akcií se pohybovala nedaleko čtvrtečního závěru a rostla do jednoho procenta, o víc než tři procenta posílily cenné papíry mediální firmy CME, naproti tomu výrazněji ztrácely akcie technologické KIT digital, vyplývá z údajů burzy.

Podle Josefa Dudka z Fio banky pražská burza téměř po celý obchodní den udržovala mírné zisky. Podporoval je mírný optimismus na trzích v západní Evropě.

Akcie CME dnes přidaly 3,42 procenta na 450 Kč, Komerční banka si připsala 1,77 procenta na 3572 Kč. Erste Bank po čtvrtečním výrazném vzestupu zisky ještě navýšila, a to o 0,76 procenta na 729,50 Kč.

Těžební společnost NWR uzavřela výše o 0,87 procenta na 220,80 koruny po zvýšení cílové ceny od Goldman Sachs o sedm procent na 10,70 GBP (zhruba 324 Kč). Energetický gigant ČEZ stagnoval u hladiny 879 Kč a telekomunikační Telefónica O2 na úrovni 423 korun. KIT digital ztratila 1,57 procenta na 188,02 koruny.

Podle Miroslava Adamkoviče z investičního bankovnictví Komerční banky byla dnes hlavním motorem vzestupu evropských akciových trhů rostoucí poptávka po komoditách. Růst se naopak vyhýbal finančnímu sektoru, kde se objevily spekulace, že očekávané výsledky zátěžových testů evropských bank nebudou příliš vypovídající kvůli měkce nastaveným kritériím.

Aktivita obchodníků byla v závěru týdne nízká, podle Dudka investoři již pravděpodobně vyčkávají před výsledkovou sezonou, která začne v USA příští týden. V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se dnes uskutečnily transakce jen za 806 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 1,478 miliardy korun, uvedla Patria Online.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK