Burza v uplynulém týdnu posílila, index PX stoupl o 2,6 pct.

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém zkráceném týdnu posílily, index PX stoupl o 2,6 procenta na 1147,8 bodu. Nejvíce se dařilo bankovním akciím a mediální firmě CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Objemy obchodů zůstaly nízké jako jasný znak prázdninového obchodování. Světové akciové trhy uplynulý týden poskočily o čtyři až šest procent, domácí akcie tak za tímto vývojem spíše zaostávaly. Impulzem obratu se nestala žádná konkrétní zpráva. Na světových akciových trzích si výrazné růsty připsaly finanční tituly a nebylo tomu jinak ani na pražské burze," popsal obchodování analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Akcie Erste Bank si připsaly 5,6 procenta a dostaly se na hranici 730 korun za akcii. Komerční banka posílila o pět procent na 3572 korun. K výraznějšímu pohybu došlo podle něj už jenom u mediální společnosti CME, u které růst přes sedm procent pouze odrážel obrat na globálních trzích. Ostatní pohyby akcií na pražské burze již výrazné nebyly, dodal.

Příští týden začíná v pondělí nová výsledková sezona v USA, kterou tradičně zahájí v pondělí po zavření trhu těžební společnost Alcoa. Ovšem klíčové výsledky přijdou až v druhé polovině týdne, kdy svoje hospodaření zveřejní americké banky. "Očekáváme, že minimálně do druhé poloviny příštího týdne vydrží na trhu současná pozitivní nálada. Pro další vývoj bude rozhodující vyznění dlouho vyhlížené výsledkové sezony," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK