Kanada vytvořila téměř rekordní počet nových pracovních míst

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa 9. července (ČTK) - Kanadská ekonomika v červnu vytvořila asi 93.200 pracovních příležitostí, což je zhruba šestkrát tolik, než čekali analytici, a znamená to téměř rekord. Statistický úřad zároveň oznámil, že míra nezaměstnanosti klesla na 7,9 procenta z květnových 8,1 procenta. Místa vznikala hlavně v sektoru služeb, ve výrobě ještě míst ještě ubývalo.

Ekonomové očekávali, že v červnu v Kanadě vznikne asi 15.000 pracovních příležitostí. Čísla statistiků vytvářejí tlak na kanadskou centrální banku, aby znovu zvýšila úrokové sazby, i když americká ekonomika, která je s tou kanadskou úzce spjata, je na tom mnohem hůře. Bankovní rada kanadské centrální banky zasedne nejdříve 20. července.

Závratný růst počtu pracovních příležitostí ale kontrastuje s jinými daty, která už tak dobře nevyznívají. Ukázala to například zpráva o dalším poklesu zahajovaných staveb.

Kanadská ekonomika během recese přišla o zhruba 417.000 pracovních míst. V posledních měsících už je znovu vytváří, a když se vezme v úvahu i jejich vysoký nárůst za červen, většinu ztracených příležitostí k práci má kanadské hospodářství už zase k dispozici.

V květnu kanadská ekonomika vytvořila asi 24.700 míst. Dosavadní rekord je z dubna, kdy vzniklo 108.700 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti byla v červnu nejnižší od ledna 2009, stále se ale nedostala na úroveň před krizí. Tehdy byl podíl lidí bez práce mírně nad šesti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK