Google obnoví ve čtyřech zemích snímání ulic pro Street View

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 9. července (ČTK) - Americký internetový vyhledávač Google obnoví ve čtyřech zemích snímání záběrů ulic pro svou službu Street View. Podnik, který má v několika státech problémy kvůli sbírání osobních informací z nezabezpečených bezdrátových Wi-Fi sítí, uvedl na svém blogu, že tentokrát tyto informace shromažďovat nebude, pouze fotografie a trojrozměrný záznam ulic.

Google od příštího týdne pustí svá auta do ulic v Irsku, Norsku, Jihoafrické republice a Švédsku. Předcházely tomu diskuse s regulátory. Časem chce podnik tyto aktivity rozšířit do dalších zemí.

V květnu Google přiznal, že jeho auta sbírající fotografie ulic ve městech po celém světě a jejich trojrozměrný záznam sbírala data, která si lidé posílají přes přístupné Wi-Fi sítě. Po uznání chyby Google s tímto sbíráním informací přestal a auta přestal do ulic vysílat.

Několik zemí včetně České republiky poté začalo kroky Googlu prošetřovat. Spotřebitelé i úřady se obávají toho, jak s osobními daty hodlá podnik naložit, napsala agentura Reuters.

V České republice vede s Googlem správní řízení Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten začal šetřit celou řadu nejasností týkajících se sběru dat pro Street View. Firma se tak mohla dostat i k e-mailovým zprávám, které si lidé bezdrátově zasílají, a podle některých expertů zřejmě i k heslům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK