Akcie v USA bez větších změn, Nasdaq díky Googlu v mírném zisku

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování mírně zvyšovaly, ještě během dopoledne ale většinu zisků zase odevzdaly. V kladných hodnotách se ale udržel Nasdaq, jemuž k růstu pomohl Google. Investoři vyčkávají na začátek výsledkové sezony, která by mohla naznačit, v jakém stavu jsou přední americké podniky.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.141 bodů a proti předchozímu závěru měl zisk asi dvě setiny procenta. Podobně širší index S&P 500 zisky omezil na méně než desetinu procentu a pohyboval se kolem 1071 bodů, index Nasdaq Composite držel zisk 0,3 procenta a byl v blízkosti 2181 bodů.

Americké akcie za sebou mají tři růstové dny, které korigovaly předchozí silný propad. Google dnes přidal zhruba dvě procenta, nicméně zisk později zmírnil. Akcie reagovaly na zprávu, že Čína Googlu prodloužila licenci k provozování jejího čínského vyhledávače. Dolů se pak vydaly akcie čínského podniku Baidu, což je hlavní rival Googlu.

Index S&P 500 si během zkráceného týdne zatím připsal asi 4,8 procenta a je na cestě uzavřít nejlepší týden od začátku roku. O většinu růstu se ale postaraly naděje, že nadcházející výsledková sezona ukáže solidní výsledky předních amerických podniků. V pondělí zveřejní výsledky společnost Alcoa, která výsledkovou sezonu zahajuje.

Navzdory ziskům z tohoto týdne ale na trhu zůstává vysoká volatilita a nízké objemy obchodů, což nejsou dobré signály. Řada investorů se obává, že globální ekonomika by mohla znovu sklouznout do recese, což je i hlavní důvod, proč index S&P 500 od letošního maxima, kde byl v dubnu, oslabil už asi o 12 procent.

"Každý chce vidět, jestli budou výsledky dost dobré na to, aby jejich vliv převážil nad klíčovými makroekonomickými trendy, jimž čelíme," řekl k situaci na trhu portfolio manažer společnosti Matrix Asset Advisors Jordan Posner. "Všichni teď jen přešlapují na místě, než dostaneme nějaká čísla," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK