Anadarko odmítla zaplatit BP za svůj podíl na obřím úniku ropy

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) - Společnost Anadarko Petroleum odmítla zaplatit gigantu BP kolem 272 milionů dolarů (5,45 miliardy Kč) za svůj podíl na nákladech s řešením obřího úniku ropy do Mexického zálivu. Uvedla to dnes Anadarko, která má na problémovém vrtu podíl 25 procent.

Tiskový mluvčí houstonské firmy John Christiansen dnes řekl, že Anadarko oznámila koncernu BP, že mu nezaplatí účet, který jí koncern počátkem června zaslal. "Jsme znepokojeni tím, že odmítli splnit své závazky," reagoval tiskový mluvčí BP Mark Salt.

Podle něj ale odmítnutí Anadarka krýt vlastní podíl na neštěstí nijak neovlivní snahu BP únik zastavit, vylitou ropu odstranit a vyplatit co nejrychleji všechna odškodnění. Salt uvedl, že Anadarko o svém postoji informovala BP tuto středu.

Další menšinový akcionář na projektu, Mitsui Oil Exploration, také neodpověděl na požadavek BP, aby se na výdajích podílel. Podle mluvčího BP má Mitsui zaplatit do 12. července.

BP zatím zaplatila za potíže s únikem přes tři miliardy dolarů. Podle společné provozní smlouvy je Anadarko zodpovědna za čtvrtinu nákladů, a proto jí bude BP posílat další účty.

Generální ředitel Anadarka Jim Hackett ale tvrdí, že by jeho firma za únik platit neměla a obviňuje BP z nezodpovědných rozhodnutí a kroků při manipulaci s vrtem. Spor bude podle provozní smlouvy řešit mimosoudní rozhodčí, napsala agentura AP.

Z poškozeného vrtu v hloubce 1500 metrů, ze kterého ropa od dubnové havárie ropné plošiny uniká, vytéká do moře denně mezi 5,5 a 9,5 milionu litrů suroviny. BP se daří denně zachytit asi čtyři miliony litrů pomocí speciálního krytu, snahy zastavit únik ale zatím neuspěly.

Ropná skvrna na hladině Mexického zálivu zasáhla americké pobřeží od Floridy po Louisianu. Surovina se ve formě asfaltových chuchvalců začala vyplavovat i na pláže v Texasu.

Do dubnového začátku katastrofického úniku byla BP největší britskou firmou, od té doby ale její hodnota klesla na polovinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK