Akcie na závěr týdne rostly, euro oslabilo

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) - Americké akcie na závěr týdne posílily a vykázaly nejvyšší týdenní růst za poslední rok. Investoři měli před začátkem hlavní sezony zveřejňování výsledků hospodaření zájem o nákup akcií. Nasdaq podpořila rovněž firma Google, která znovu získala licenci v Číně. Objem obchodování byl však nejnižší za rok.

V závěru obchodování index Dow Jones posílil o 59,04 bodu, tedy 0,58 procenta, na 10.198,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 7,70 bodu, čili 0,72 procenta, na 1077,95 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 21,05 bodu, tedy 0,97 procenta, na 2196,45 bodu.

Všechny tři indexy si za týden, který byl kvůli svátku kratší, připsaly pět procent. Investoři nereagovali na převážně nepříznivé statistické zprávy a zaměřili se spíše na to, že výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí by měly být opět velmi příznivé. Nízký objem obchodů a nestabilita na trhu však naznačují, že zcela nevymizely obavy o další vývoj ekonomiky a strach z možného opětovného propadu ekonomiky do recese.

"Investoři nyní přehodnocují tyto obavy, protože čekají pozitivní sezonu hospodářských zpráv," uvedl ředitel Wedbush Morgan Stephen Massocca. "Avšak příští týden uvidíme zřejmě na trhu vyšší nestabilitu. Čísla ve firemních zprávách mohou být dobrá, avšak výhledy, které poskytnou, nemusí," dodal. Výsledkovou sezonu neoficiálně odstartuje v pondělí po uzavření trhu hliníkárenská firma Alcoa.

Za celý týden index Dow Jones posílil o 5,3 procenta a Nasdaq o pět procent. Širší S&P 500 stoupl o 5,4 procenta, což byl nejvyšší týdenní růst od poloviny loňského července.

Euro po výstupu na nejvyšší hodnotu za více než dva měsíce oslabilo. Pokles způsobily technické faktory. Část investorů se domnívá, že poslední růst eura byl příliš rychlý a vysoký, ale stále se obávají dluhových problémů v eurozóně.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,2637 USD, když během dne stouplo až na 1,2723, nejvýše od počátku května. Za celý týden euro k dolaru posílilo o 0,7 procenta. Vůči jenu euro oslabilo o 0,12 procenta na 112,05 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,3 procenta na 88,64 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK