Sporná 5. výzva programu ROP bude přebodována nejdéle do září

11.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 11. července (ČTK) - Nejpozději do konce září bude přehodnocena sporná 5. výzva dotačního programu ROP pro Jihočeský a Plzeňský kraj, kterou se zabývá policie. Přezkoumáno bude všech 670 žádostí. Vítězné projekty ihned poté odhlasuje regionální rada NUTS II Jihozápad. ČTK to řekl náměstek plzeňské hejtmanky a nový předseda regionální rady Ivo Grüner (ČSSD).

Dodal, že v říjnu se připraví smlouvy, které se podepíší do konce roku. V listopadu, téměř rok po schválení původních 177 vítězných projektů 5. výzvy, se některé akce rozběhnou.

"Start některých staveb, jako je například školství, se ale bude muset nechat do léta nebo do jara," dodal. V 5. výzvě ROP se rozdělí mezi oba kraje 3,75 miliardy korun.

Projekty přebodovává téměř 50 hodnotitelů, z toho 24 je z plzeňského a českobudějovického Úřadu regionální rady a zbytek tvoří hodnotitelé jmenovaní ministerstvem pro místní rozvoj. Řada pracovníků úřadu byla převedena z odboru kontroly úřadu, další jsou noví, kteří nahradili bývalé pracovníky spjaté s bývalým ředitelem Úřadu regionální rady Jiřím Trnkou, jehož kvůli rozdělování dotací vyšetřuje policie. Kromě něj odešla z úřadu jeho švagrová a asistentka a dále šéf odboru implementace programu Martin Půlpytel, který je také stíhán.

"Situace na úřadě se zlepšila, pověřená ředitelka se snaží," řekl Grüner. Podle něj ale pracuje v hektickém prostředí, protože jedna výzva je vypsaná, kontrolují se předešlé a další se přebodovává. Do konce příštího týdne vyhlásí úřad výběrové řízení na nového šéfa.

Zhruba 150 projektů 6. výzvy, jejíž výsledky ještě nebyly vyhlášeny, se přeboduje po dokončení 5. výzvy. Uchází se o 700 milionů Kč dotací. Jde většinou o obecní projekty, hlavně o silnice a opravy náměstí. "Výzva bude určitě přehodnocena do konce roku, protože tam není tolik projektů a půjde to velice rychle," řekl Grüner.

Přehodnocování probíhá v součinnosti s policií. "Vycházíme jim vstříc. Záleží na ní, zda to předá státní zástupce soudu nebo ne," uvedl Grüner. Potvrdil, že regionální rada předala policii také některé vyžádané projekty z dokončené 2. a 3. výzvy. "Budeme čekat, jestli označí nějaké problémové projekty," dodal.

Na zpoždění s přidělením dotace si podle Grünera stěžují hlavně žadatelé z jižních Čech. Připomněl ale, že žádný ze 177 původně vítězných projektů neměl podepsané smlouvy tehdejší předsedkyní regionální rady a neměl tak na dotace nárok. "Chápeme starosty, že silnici potřebují dělat teď, a ne v zimě. Mohou do projektu jít na vlastní odpovědnost, ale pokud vypadnou z dříve vítězné kategorie, tak my s tím nemůžeme nic dělat," dodal. O žádném trestním oznámení žadatelů rada oficiálně neví.

Plzeňský kraj zatím neobdržel žádnou žádost obce, aby pomohl s hrazením už rozběhnutých projektů, které původně zvítězily. "Problém chápeme, snažíme se přebodování co nejvíce zrychlit," dodal Grüner. Kvůli tomu, aby se nemusely vracet všechny peníze, je pro kraje i obce lepší zdržení o půl roku, aby projekty nikdo nemohl napadnout. Současně běží 11. výzva ROP na cestovní ruch, v níž je asi 400 milionů Kč a má uzávěrku 27. srpna. Tam by žádný problém být neměl, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK