Kocourek plánuje na MPO úspory, připustil snížení počtu úředníků

11.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Snížení mzdových nákladů o deset procent a zefektivnění chodu ministerstva průmyslu a obchodu plánuje kandidát na post ministra průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Pravděpodobný budoucí ministr připustil, že kvůli menšímu objemu peněz určených na mzdy možná bude muset být zredukován počet zaměstnanců MPO. Personální změny ve vedení MPO zatím nechystá. Kocourek to řekl v rozhovoru pro ČTK.

"Mzdový balík půjde o deset procent dolů. Bude potom záležet na každé sekci ministerstva, zda se rozhodne jít cestou snižování počtu lidí při zachování výše mezd, anebo cestou zachování počtu lidí a snížení jejich mezd," uvedl Kocourek.

Úspora nákladů a zefektivnění fungování ministerstva bude podle Kocourka zkouškou pro šestici současných náměstků MPO, které zatím měnit nehodlá. "Uvidíme, jak zvládnou úsporná opatření, abychom se přizpůsobili potřebám rozpočtu. Podle toho pak bude vypadat jejich hodnocení a případné pokračování či nepokračování ve funkci," podotkl Kocourek.

Zeštíhlení organizační struktury MPO by mělo trvat jeden až tři měsíce. Kandidát na ministra hodlá například snížit počet sekcí ministerstva. Těch má nyní MPO deset; specializují se na Evropskou unii, zahraniční obchod, energetiku, podnikání, strukturální fondy, podřízené organizace či mezirezortní záležitosti. "Deset sekcí je podle mého názoru na současné podmínky příliš mnoho, takže dojde k redukci jejich počtu. Co z toho bude plynout pro náměstky, to teprve uvidíme," řekl.

Úspory budou muset najít také šéfové podřízených organizací, jako je CzechInvest či CzechTrade. Kocourek nevyloučil, že tyto dvě organizace by se v budoucnu mohly sloučit. "Úspory možná vedení těchto organizací donutí k tomu, aby uvažovala o tom, zda je lepší se spojit s někým a společně ušetřit na to, aby agentura mohla zaplatit kvalitní zaměstnance," podotkl Kocourek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK