MPSV dnes oznámí, jak se v červnu vyvíjela nezaměstnanost

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dnes zveřejní údaje o vývoji na trhu práce v červnu. V uplynulých třech měsících se míra nezaměstnanosti snižovala. Podle analytiků se ale další výrazný pokles zřejmě již nedá očekávat a míra nezaměstnanosti zůstane na stejné úrovni. V květnu klesla o 0,5 procentního bodu na 8,7 procenta.

"Očekávám stagnaci na úrovni 8,7 procenta," uvedl hlavní ekonom společnosti Atlantik FT Petr Sklenář. Vliv sezonních prací, které stály z větší části za poklesem v uplynulých měsících, se podle něj již vyčerpal.

Optimističtější je Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Míra nezaměstnanosti podle něj zřejmě klesla o další dvě desetiny procentního bodu na 8,5 procenta. "Za příznivým trendem stála zejména trvající silná poptávka v průmyslu, který nabíral zaměstnance a dával práci i souvisejícím odvětvím služeb," uvedl.

V průběhu léta se podle analytiků trend obrátí. "Míra nezaměstnanosti klesá rychleji, než by odpovídalo samotné tvorbě pracovních míst," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank. S příchodem absolventů škol na trh práce nezaměstnanost podle ní vzroste na devět procent. Podle názoru jiných ekonomů se může míra nezaměstnanosti do konce roku vyšplhat až na 9,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK