ČSÚ oznámí červnovou inflaci, v květnu meziročně vzrostla

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky červnové inflace. V květnu inflace meziročně vzrostla na 1,2 procenta z dubnových 1,1 procenta. Meziměsíčně květnová inflace vzrostla o 0,1 procenta, její růst ovlivnilo hlavně zvýšení cen alkoholu, tabáku a pohonných hmot.

"Inflace pozvolna stoupá, v srpnu ji čekáme nad dvěma procenty," uvedla počátkem června analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek odhadl dynamiku růstu spotřebitelských cen koncem letošního roku mezi 2,5 procenta až třemi procenty. Inflaci podle něj posune červencové zdražení plynu.

Inflace zůstává podle analytika ČSOB Petra Dufka v rukou administrativních zásahů, tedy změn daní a regulovaných cen. Na podzim je však možné podle něj počítat s tím, že po více než roce zlevňování potravin přijde jejich mírné zdražení. "Pro ČNB se ale nic nemění. Inflace není a nebude problémem české ekonomiky, takže s největší pravděpodobností nastalo delší období stabilních úrokových sazeb," uvedl.

Postupný růst meziroční inflace je podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška patrný v celé Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK