Japonské akcie neudržely růst a oslabily, klesla i tamní měna

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. července (ČTK) - Ceny japonských akcií zahájily týden poklesem, i když v průběhu obchodování měly snahu zpevnit. Trh započítal do cen očekávanou ztrátu vlivu vlády v horní komoře parlamentu, a na další obchodování tak zřejmě bude mít vliv vývoj na devizových trzích a průběh výsledkové sezony.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes odepsal 37,21 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,39 procenta na hodnotě 9548,11 bodu. Většinu dne přitom strávil v kladných hodnotách. Širší index Topix oslabil ve stejném rozsahu na 857,70 bodu.

Investoři si všímali výsledků voleb v horní sněmovně parlamentu, kde podle očekávání vláda ztratila vliv. Výsledek ale není překvapivý a trh s ním už předem počítal. O část zisků ale přišly akcie exportních firem a v dalších dnech bude zřejmě důležitý také vývoj na devizových trzích. Hlavní pozornost se ale teď věnuje výsledkové sezoně.

Po skončení dnešního obchodování ve Spojených státech zveřejní čtvrtletní výsledky hospodaření hutní koncern Alcoa. Ten podle analytiků nemá klíčový vliv na americkou ekonomiku, je ale první velkou společností z USA, která čtvrtletní výsledky zveřejňuje.

Na devizových trzích po volebním výsledku oslabil kurz jenu, k poklesu ale z části přispěla patrně i likvidace takzvaných dlouhých pozic, při nichž se spekuluje na další růst kurzu. Japonskou měnu ale podle odborníků prodávali i tamní dovozci.

Dolar vůči jenu v závěru obchodování v Tokiu zpevnil o 0,3 procenta na 88,90 JPY, a odpoutal se tak od zhruba sedmiměsíčního minima 86,96 JPY, na němž byl začátkem července. Euro vůči jenu zůstalo bez větších změn na 112 jenech, k dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2598 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK