Gazprom se prý snaží přetáhnout RWE k plynovodu South Stream

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. července (zpravodaj ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom údajně nabídl německé společnosti RWE zapojení do projektu South Stream. Chce tak prý ochromit plánovaný konkurenční evropský plynovod Nabucco, k jehož iniciátorům RWE patří. Napsal to dnes německý deník Handelsblatt s odvoláním na rozhovory se zasvěcenými osobami. RWE tyto informace nepotvrdila, ani nevyvrátila, tvrdí nicméně, že za Nabuccem nadále stojí.

Podle informací listu předložil tento "neslušný návrh", jak ho označuje Handelsblatt, šéfovi RWE zodpovědnému za strategii Leonhardu Birnbaumovi viceprezident Gazpromu Alexander Medveděv. Pokud by ho německá plynárenská firma přijala, klesly by šance na realizaci plynovodu Nabucco k nule, soudí Handelsblatt.

"My za Nabuccem stojíme a nevidíme v současnosti žádný jiný projekt, který by byl stejně smysluplný," komentoval informace ekonomického deníku vedoucí dceřiné společnosti RWE Supply & Trading Stefan Judisch.

Cílem obou projektů je přivést plyn do Evropy jižní cestou. Ruský plynovod má obcházet území Ukrajiny, Nabucco podporované Evropskou unií má plyn z oblasti Kaspického moře a Střední Asie dopravovat i mimo hranice Ruska, což je Moskvě dlouhodobě trnem v oku. Ta vedle plynovodu South Stream nyní realizuje také projekt Nord Stream, který má přepravovat plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK