Průzkum: Škrty podporuje většina Evropanů, nejvíce Francouzi

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. července (zpravodaj ČTK) - Většina obyvatel velkých evropských zemí podporuje rozpočtové škrty a myslí si, že byla chyba "pumpovat" peníze do ekonomiky během hospodářské krize. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění pro deník Financial Times, který se zaměřil na obyvatele pěti největších ekonomik Evropské unie - Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Španělska.

Největší zastánci omezení státních výdajů žijí ve Francii, která byla přitom v minulosti známá masivními stávkami proti jakýmkoliv vládním reformám. Rozpočtové škrty pomohou francouzské ekonomice podle 84 procent obyvatel. Takovou podporu nemají úsporná opatření ani v Německu, které je na evropské scéně prosazuje nejčastěji. Z Němců je o potřebě škrtů v jejich zemi podle průzkumu přesvědčeno 64 procent.

Většina oslovených Evropanů se rovněž domnívá, že by v současné době byla chyba zvedat daně, a raději se smíří s rozpočtovými škrty. Ve všech zemích, kde se průzkum odehrál, je výsledek skoro totožný. Podle Němců, Francouzů, Britů, Italů a Španělů by vlády měly šetřit především na rozvojové pomoci a na vlastní obraně. Zanedbatelnou podporu naopak má omezování výdajů ve zdravotnictví a školství, lidé se raději smíří se snížením podpor v nezaměstnanosti.

Recept na hospodářskou krizi v podobě masivních finančních injekcí do skomírající ekonomiky byl podle většiny dotazovaných naprosto mylný. Za chybu jej považuje 68 procent Francouzů, což je vůbec nejvíce mezi pěti největšími evropskými ekonomikami. I v ostatních státech má ale odpor k takzvaným hospodářským stimulům více než polovina obyvatel.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK