Nezaměstnanost na severu Moravy se jen mírně snížila na 11,4 pct

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 12. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji klesla v červnu o 0,2 procentního bodu na 11,4 procenta. Bez práce bylo celkem 73.428 dosažitelných uchazečů. Důvodem mírného snížení byla skutečnost, že se dalším nezaměstnaným podařilo najít práci v sezónně orientovaných odvětvích, například zemědělství a stavebnictví, ve zpracovatelském průmyslu a také díky aktivní politice zaměstnanosti. ČTK to sdělila mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová.

Oproti začátku roku, kdy nezaměstnanost dosáhla 12,9 procenta, se situace na trhu práce v Moravskoslezském kraji zlepšila. V červnu byla oproti únoru nižší o 1,5 procenta. Na hodnotu kolem osmi procent, která byla před hospodářskou krizí, se však již podle analytiků úřadu práce zřejmě nevrátí.

Z evidencí úřadů práce v regionu odešlo v červnu 8517 lidí, což bylo pro tento měsíc rekordní číslo. "Je to sice o 1113 osob méně než v předchozím měsíci, ale zároveň o 1236 lidí více než v červnu minulého roku," podotkla Kubínová. Do nového zaměstnání z nich nastoupilo 5273 osob, což bylo pro toto období podílově nejvíce od června 2006. Největší uplatnitelnost uchazečů o zaměstnání na trhu práce byla v okrese Opava, naopak nejnižší v okrese Karviná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK