Koruna dopoledne mírně posiluje k euru a oslabuje k dolaru

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nepatrně posiluje k euru, proti pátečnímu závěru se kolem 10:30 obchodovala o dva haléře silnější na 25,31 koruny za euro. K dolaru naopak oslabila o šest haléřů na 20,11 za americký dolar, vyplývá z údajů Patria Online.

Podle dnes publikovaných domácích statistik míra nezaměstnanosti v červnu klesla na 8,5 procenta a míra inflace meziměsíčně stagnovala na 1,2 procenta. Zveřejněná data z domácí ekonomiky potvrdila, že trh práce nastoupil na rychlejší cestu zlepšení, soudí analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Inflace mírně klesla a dává tak směr, že lze čekat nízké sazby ČNB po delší dobu. Pro korunu však domácí data nebyla impulsem k pohybu. "Odezvu nenachází ani vývoj evropských akciových trhů, který je dnes mírně negativní," dodal Vlk.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance si myslí, že příznivé domácí statistiky teoreticky vytvářejí další prostor pro posílení koruny, avšak pro vývoj kurzu koruny dnes nebudou klíčové. "Důležitější než statistiky bude vývoj ve světě," míní analytik s tím, že nálada na trzích je ráno mírně optimistická, což také nahrává dalšímu posílení koruny. Očekává, že koruna k euru bude dnes stagnovat až mírně posilovat. Podobný vývoj podle něj čeká korunu během celého týdne.

Rovněž kurz koruny k dolaru bude podle Pikory dnes stagnovat až mírně posilovat. Přitom v dalších dnech vzhledem k pohybu měnových párů Kč/EUR a USD/EUR bude koruna k dolaru oslabovat.

Podle analytiků by měl být dnešek především ve znamení očekávání výsledkové sezóny v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK