Inflace podle analytiků poroste, probléme ale nebude

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Meziroční inflace podle analytiků oslovených ČTK v následujících měsících poroste až k hranici dvou procent. Růst ovšem bude tažen srovnáním s loňskými daty, upozorňují ekonomové. Inflace tak nadále nebude podle nich pro ekonomiku problémem a ČNB by tak měla sazby začít zvyšovat nejdříve až v příštím roce.

Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR v červnu činil stejně jako v květnu 1,2 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly. Vývoj ovlivnilo zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, které bylo kompenzováno poklesem cen oblečení, obuvi, alkoholických nápojů a tabáku.

"Aktuální míra inflace tak není rozhodně něčím, co by nás trápilo a netrápí zřejmě ani ČNB. Inflace sice v letních měsících patrně překročí dvouprocentní inflační cíl ČNB, ale to bude především v důsledku efektu srovnání s minulým rokem a v důsledku nárůstu regulovaných cen, které ČNB neovlivní," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Se zvýšením úrokových sazeb tak ČNB podle něj pravděpodobně počká až do prvního čtvrtletí příštího roku.

Ani podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského červnová inflace nedává žádný důvod k tomu, aby ČNB muset spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Tomuto kroku podle něj nenahrává ani posilování koruny v uplynulých dnech. "Nadále čekáme první zvýšení sazeb až v příštím roce," uvedl.

Už v červenci by se ovšem mohla podle Rožumberského meziroční inflace posunout až o půl procenta výše. Zásluhu na tom však bude mít podle něj hlavně nízká srovnávací základna z loňska.

"Růstu se inflace v příštích měsících nevyhne. Nízký statistický základ vytlačí meziroční inflaci už brzy k dvěma procentům, tedy k cíli ČNB," uvedl i analytik ČSOB Petr Dufek. Ceny na uzdě podle něj drží slabá spotřebitelská poptávka a obchodníci tak musí reagovat rychlejšími slevami, aby si udrželi zákazníky. "Přesto se dá říct, že ČR zůstává i nadále nízkoinflační ekonomikou a inflace tak není a ani nebude problémem letošního či příštího roku," dodal.

Inflace by se neměla stát problémem ani podle analytika Citfin Jiřího Šimka. "Její růst by měl být mírný a postupně by měl směřovat k inflačnímu cíli ČNB ve výši dvou procent. Základní úroková sazba tak zřejmě zůstane na současné minimální úrovni ve výši 0,75 procenta až do konce roku," uvedl.

Nízká inflace společně s nízkými úrokovými sazbami přitom podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové umožňuje další expanzi celého hospodářství. "Česká ekonomika má našlápnuto na vzestupnou spirálu. Nízká inflace umožní nízké úrokové sazby, ty umožní podnikům nadechnout se a vytvořit nová pracovní místa, to zase umožní domácnostem více utrácet, to vytvoří větší odbyt pro podniky… a tak stále dokola," uvedla.

Nicméně se podle analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče celková inflace nachází nad odhadem ČNB. "Zatímco koruna je o něco slabší, než ČNB předpokládala ve své květnové čtvrtletní prognóze, bude zajímavé, jak vyzní nová čtvrtletní prognóza inflace, kterou bude centrální banka publikovat počátkem srpna," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK