Pardubickému letišti přibylo téměř o 40 procent cestujících

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 12. července (ČTK) - Letiště v Pardubicích přepravilo za první polovinu roku meziročně téměř o 40 procent cestujících víc. Loni touto dobou terminál obsloužil bezmála 19.800 lidí, letos jich bylo přibližně 27.600. ČTK to řekl ředitel civilního letiště Vít Málek.

Pokud se nestane nic mimořádného, na konci roku by letiště mohlo skončit s bilancí asi 60.000 pasažérů, tedy zhruba o 10.000 přepravených osob víc než loni. Hlavní klientelu stále tvoří Rusové, i když jich ještě není tolik jako v neobvykle úspěšném roce 2007.

"Mohlo jich být víc. Ale co máme informace od cestovních kanceláří a dopravců nestíhá ambasáda v Moskvě vydávat česká víza. Provoz z Ruska je na čtyřech letadlech týdně, před třemi lety jich bylo sedm týdně," řekl Málek.

Odlety českých turistů jsou závislé na nabídce cestovních kanceláří. Letos je zájezdů méně, bohužel pro pardubické letiště se letos nelétá na Krétu, do Egypta ani Tunisu.

"Zatím podle naplněnosti letů lidé cestují. Je škoda, že nabídka z Pardubic není bohatší, rozhodně chybí Egypt, Tunis, Španělsko a notoricky známé destinace kolem Středozemního moře, kam se nejvíc létá," řekl Málek.

Letišti letos poklesla nákladní přeprava, která ovšem není jeho hlavní činností a poptávka se mění z měsíce na měsíc. Letos letadla z Pardubic přepravila 161 tun, loni touto dobou 223 tun.

Pardubické letiště čeká příští rok modernizace technického zázemí. Investice za 280 milionů korun z části uhradí Evropská unie. Žádost letiště podá do konce srpna. Dokončení oprav plánuje napřesrok. Celková částka oprav je o 100 milionů nižší, protože se Pardubický kraj rozhodl evropské peníze věnovat především do zdravotnictví.

"Opravy počítají i s rozšíření dvou pojezdových drah, budeme se je snažit opravit mimo hlavní sezonu, aby cestující nic nepoznali," řekl Málek.

Pololetní srovnání počtu pasažérů na pardubickém letišti: období počet přepravených pasažérů 2008 45.003 2009 19.761 2010 27.558

zdroj: EBA

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK