Analytici: Přes pokles nezaměstnanosti nepřibývá pracovních míst

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Za červnovým poklesem nezaměstnanosti stále z větší části stojí sezonní práce, varují analytici trhu práce. Zároveň upozornili, že v dlouhodobém horizontu příliš nepřibývá volných pracovních míst. Nezaměstnanost v Česku se tak podle nich opět zvýší. Podíl lidí bez práce v červnu ve srovnání s květnem klesl o 0,2 procentního bodu na 8,5 procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Nezaměstnaní nadále čelí problémům při hledání nové práce: oproti předchozímu měsíci se počet nezaměstnaných, kteří v červnu nalezli nové zaměstnání, snížil zhruba o pětinu," komentovala červnové výsledky analytička Komerční banky Kamila Fialová. Nabídka volných pracovních míst se v červnu opět snížila o půl procenta na zhruba 32.900. Tento výsledek podle Fialové nadále představuje velmi nízkou úroveň a meziroční pokles o čtvrtinu.

Helena Horská z Raiffeisenbank připomněla, že v červnu bylo z evidence úřadů práce vyřazeno téměř 22.000 lidí, o 1449 více než v květnu. Do práce přitom nastoupilo 41.130 nezaměstnaných, o 11.792 méně než v květnu. "Tato čísla dokazují, že navzdory poklesu míry nezaměstnanosti není situace na trhu zdaleka růžová," uvedla Horská.

Za poklesem nezaměstnanosti je v současnosti i přes mírné oživení stále především sezona letních prací. To přiznává i MPSV. Řada lidí, kteří opustili evidenci úřadů práce, našla podle něj uplatnění v sezonně orientovaných odvětvích - zemědělství, stavebnictví a ve zpracovatelském průmyslu.

"Sezonní zaměstnání jsou sice dobrou zprávou, ale současně varováním, že na podzim stejní lidé znovu budou bez práce," upozornila Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Míra nezaměstnanosti tak zatím podle ní klesá jen dočasně. K tomu, aby se v ekonomice vytvářela nová dlouhodobá pracovní místa, je totiž třeba, aby ekonomika rostla skoro o čtyři procenta. "A toho se zatím nedočkáme ani v příštím roce," dodala Šichtařová.

Přesto jsou podle některých analytiků již určité známky oživení znát. "Poptávka po zaměstnancích jistě přichází zejména z průmyslových podniků, jimž dynamicky roste výroba," domnívá se Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Zda je však ekonomické oživení dlouhodobé, podle něj zatím není možné poznat. Místa v průmyslu totiž mohou být pouze dočasná a nemusí se "přelít" do dalších odvětví.

Většina analytiků navíc očekává, že se v průběhu léta v evidenci úřadů práce ocitnou absolventi středních a vysokých škol. "V nadcházejících měsících s příchodem čerstvých absolventů škol, kteří za současné situace velmi těžce hledají práci, se míra registrované nezaměstnanosti opět mírně zvýší a v září se může přiblížit k devíti procentům," varuje Horská.

V příštím roce při pomalém růstu ekonomiky předpokládá dokonce mírný nárůst registrované nezaměstnanosti nad tuto hranici. "Pouze mírné oživení ekonomiky nevytvoří dostatek volných pracovních míst a čerství absolventi škol budou mít stále problém najít odpovídající uplatnění," uvedla Horská. I dlouhodobá nezaměstnanost podle ní zůstane vysoká. V některých měsících roku 2011 se může podíl lidí bez práce dokonce přiblížit k hranici deseti procent, obzvlášť pokud se ve státní správě začne opravdu propouštět, doplnila.

Zvyšování nezaměstnanosti očekávají i další analytici. "Český trh práce je už ve fázi stabilizace, přesto se nedá ještě mluvit o jasném trendu poklesu nezaměstnanosti v ČR," uvedl Dufek. S příchodem absolventů na pracovní trh a koncem sezonních prací se podle něj ukáže, jak na tom nezaměstnanost opravdu je. "Nových volných míst zatím nepřibývá, neboť ekonomický růst ještě není natolik silný aby výrazněji zvyšoval poptávku ze strany zaměstnavatelů," dodal Dufek. Také on tak očekává růst nezaměstnanosti nad devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK