Červnová inflace byla proti odhadům ČNB vyšší

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Červnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Hlavním důvodem rozdílu byl stejně jako v minulých měsících vyšší než očekávaný meziroční růst cen pohonných hmot. Vyšší oproti prognóze byl také nárůst regulovaných cen. Informoval o tom ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v červnu vzrostly stejně jako v předchozím měsíci meziročně o 1,2 procenta.

Naopak se podle ČNB naplnila prognóza regulovaných cen, dopadů změn nepřímých daní a korigované inflace bez cen pohonných hmot. "Korigovaná inflace bez pohonných hmot je v meziročním srovnání nadále výrazně záporná, a odráží tak dosavadní protiinflační působení dovozních cen a utlumené inflační tlaky z domácí ekonomiky," řekl Holub.

Odchylka inflace od prognózy ČNB zůstává i v červnu mírná a navíc se i nadále týká omezeného okruhu položek spotřebního koše s obecně kolísavými cenami, takže celkově není prognóza zveřejněnými údaji zpochybněna, uvedl dále Holub. Celková inflace se podle prognózy ČNB bude v průběhu letošního roku postupně zvyšovat až mírně nad dvouprocentní inflační cíl. V roce 2011 by měla inflace podle ČNB klesnout mírně pod inflační cíl.

Inflace se nyní pohybuje ve spodní polovině tolerančního pásma okolo dvouprocentního cíle ČNB. Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, dosáhla v červnu stejně jako v květnu 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK