Schäuble: Pro jednání se Slováky o záchranném fondu není prostor

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. července (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se Slovenskem nehodlá jednat o vzniku záchranného fondu eurozóny, který Bratislava dosud neschválila. Řekl to dnes novinářům německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj by to byl špatný signál finančním trhům, které se vznikem fondu ve výši 440 miliard eur (téměř 11,5 bilionu korun) již počítají.

"Pro jednání tady neexistuje žádný prostor," uvedl šéf německé státní pokladny s tím, že schválení fondu je otázkou solidarity a v tomto případě platí jeden za všechny, všichni za jednoho. O vzniku záchranného fondu, který by měl eurozóně umožnit zabránit opakování řecké dluhové krize, dnes a v úterý v Bruselu jednají nová slovenská premiérka Iveta Radičová a ministr financí Ivan Mikloš, který se účastní zasedání ministrů financí eurozóny a celé EU.

Mikloš ovšem nechtěl před začátkem zasedání Schäubleho slova vůbec komentovat. "Debatujeme o tom a vyjednáváme. Rozhodneme se co nejdřív," řekl novinářům. Podle něj ale nelze očekávat, že by vznik fondu nyní sám schválil. "Já nemám mandát na žádný podpis, ale vláda o tom bude jednat co nejdříve," doplnil.

Mnohamiliardový záchranný fond měl podle dřívějšího rozhodnutí eurozóny fungovat již od 1. července, bez slovenského podpisu to však není možné. V současnosti tak existuje prakticky jen na papíře, přestože má již své vedení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK