Lesy ČR nezákonně rozdělily zakázku na auta, pokuta 160.000 Kč

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. července (ČTK) - Lesy ČR chybovaly při nákupu osobních automobilů Audi pro vedení společnosti, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jim za to uložil pokutu 160.000 korun. ČTK to potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné. Vyjádření podniku ČTK zjišťuje.

Lesy ČR na zakázku nevypisovaly soutěž a uzavřely v únoru a březnu loňského roku smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group. "Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení," uvedl Rafaj.

Lesy ČR uzavřely nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,382 milionu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly v rámci zakázky malého rozsahu vůz Audi A8 za 1,651 milionu Kč bez DPH.

Podle ÚOHS jsou si obě zakázky podobné. Jednalo se o vozy pro management firmy a k jejich zadání došlo v rozmezí 4 týdnů. Zakázky tedy měly být uskutečněny dohromady a s veřejných výběrovým řízením.

Lesy ČR před ÚOHS obhajovaly svůj postup zejména výraznou slevou, která byla dodavatelem poskytnuta. V obou případech však státní podnik vyzval k podání nabídky pouze společnost Import Volkswagen Group. Neprovedl také žádnou poptávku či průzkum trhu s požadovanými automobily. "Nelze tedy spolehlivě tvrdit, že nabídnutá cena byla skutečně podstatně nižší, než je obvyklé," dodal Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK