Nezaměstnanost klesla na 8,5 pct, může ale opět růst

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku se v červnu meziměsíčně snížila o 0,2 procentního bodu na 8,5 procenta. Analytici podobný vývoj očekávali, avšak varují, že za červnovým poklesem stojí hlavně sezonní práce. V dlouhodobém horizontu podle nich volných pracovních míst příliš nepřibývá a nezaměstnanost se opět zvýší. Minulý rok ve stejném období míra nezaměstnanosti činila osm procent.

Koncem letošního června pracovní úřady evidovaly 487.733 lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání a na jedno volné pracovní místo připadlo v průměru 15,2 uchazeče.

Na úřadech práce se v červnu nově zaevidovalo 48.788 lidí, naproti tomu 63.067 uchazečů z evidence odešlo. Z nich však do nového zaměstnání nastoupilo pouze 41.130 lidí, o 11.792 méně než v květnu. "Nezaměstnaní nadále čelí problémům při hledání nové práce: oproti předchozímu měsíci se počet nezaměstnaných, kteří v červnu nalezli nové zaměstnání, snížil zhruba o pětinu," komentovala červnové výsledky analytička Komerční banky Kamila Fialová.

Stejně jako v květnu se na snížení nezaměstnanosti podíleli převážně muži. U mužů míra nezaměstnanosti ke konci června poklesla o 0,3 procentního bodu na 7,5 procenta, u žen zůstala na 9,9 procenta.

Z regionů stále zůstává nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém kraji, kde bylo v červnu bez práce 56.649 lidí. Největší podíl nezaměstnaných má stále Mostecko, a to 15,64 procenta. Oblastmi s nejnižší nezaměstnaností jsou Praha, Jihočeský kraj a Středočeský kraj. V okrese Praha-Východ nezaměstnanost dosahuje 3,8 procenta, v Praze 3,9 procenta.

Zatímco v květnu zaznamenaly pokles nezaměstnanosti všechny úřady práce, v červnu ve dvou okresech vzrostla, a to na Nymbursku o 1,8 procenta a Kolínsku o 0,1 procenta. Nejvýraznější pokles podílu lidí bez práce byl zaznamenán v okresech Znojmo o 7,3 procenta a Jeseník o sedm procent.

MPSV snížení nezaměstnanosti přičítá především tomu, že řada nezaměstnaných našla uplatnění v sezonně orientovaných odvětvích - zemědělství, stavebnictví a ve zpracovatelském průmyslu. S tím souhlasí i většina analytiků. "Sezonní zaměstnání jsou sice dobrou zprávou, ale současně varováním, že na podzim stejní lidé znovu budou bez práce," upozornila Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Míra nezaměstnanosti tak zatím podle ní klesá jen dočasně. K tomu, aby se v ekonomice vytvářela nová dlouhodobá pracovní místa, je totiž třeba, aby ekonomika rostla skoro o čtyři procenta. "A toho se zatím nedočkáme ani v příštím roce," dodala Šichtařová.

"Nových volných míst zatím nepřibývá, neboť ekonomický růst ještě není natolik silný aby výrazněji zvyšoval poptávku ze strany zaměstnavatelů," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Také on očekává růst nezaměstnanosti, a to nad devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK