V Bruselu demonstrovali farmáři proti smlouvám s mlékárnami

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. července (zpravodaj ČTK) - Stovky rozzlobených farmářů dnes opět demonstrovaly v Bruselu během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Nelíbí se jim reforma trhu s mlékem, kterou evropská sedmadvacítka připravuje. Ta z velké části stojí na smlouvách mezi samotnými zemědělci a velkými producenty mléka, které mají být povinné. Farmáři ovšem mají strach, že budou nuceni přistoupit na nižší výkupní ceny a nikdo se jich nezastane.

V současnosti ceny mléka v unii do značné míry ovlivňuje systém kvót, kdy každá země může vyrobit jen jeho určité množství, jinak ji čekají citelné pokuty. Tento systém ovšem v roce 2015 zcela skončí a ještě o dva roky dříve unie zruší například dotace na vývoz mléka či mléčných výrobků.

"Je to prostě tak, že slabá pozice producentů na trhu způsobí, že budou nuceni uzavírat nevýhodné kontrakty, které dopadnou i na farmáře. V budoucnosti se přitom nic nezmění do té doby, než budou mít producenti v ruce nástroje, které jejich pozici na trhu posílí," řekl novinářům Romuald Schaber z mlékárenské asociace EMB. Podle něj by EU měla vytvořit unijní agenturu, která by monitorovala a určovala ceny mléka v celé evropské sedmadvacítce.

Farmáři, kteří dnes budovu Rady Evropské unie v Bruselu zasypali gumovými holínkami, se bojí, že by se mohla opakovat situace z loňského roku, kdy kvůli citelnému poklesu výkupních cen řada zemědělců bojovala o přežití. Evropská unie jim nakonec pomohla zhruba 280 miliony eur (zhruba 7,3 miliard korun), ale ani to podle EMB nezabránilo, aby se zemědělstvím skončilo za poslední rok několik desítek tisíc farmářů v Evropě.

V poslední době výkupní ceny mléka nicméně rostly a problémy farmářů již nejsou podle politiků tak naléhavé. "Nemyslím si, že by se zrovna dnes tady dohodlo, aby mohli být do budoucnosti klidní, ale v současné době se cena mléka tak nějak oživila a stabilizovala," řekl novinářům náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák.

Podle svých slov má ale i on z nového systému povinných smluv částečné obavy. "Já mám trochu strach z českého sektoru, kde my jsme schopni vymýšlet různé kličky jak ty smlouvy obcházet. Mám trochu strach jestli to našim zemědělcům bude naprosto vyhovovat," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK