Euro oslabilo vůči dolaru kvůli obavám ohledně bank

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. července (ČTK) - Euro dnes oslabilo vůči dolaru kvůli obavám ohledně výsledků zátěžových testů evropských bank. Kolem 15:30 SELČ jednotná evropská měna klesla o půl procenta na 1,2573 USD. Během pátku se přitom vyšplhala až na dvouměsíční maximum 1,2723 USD.

Zátěžové testy mají zhodnotit, jak jsou evropské finanční ústavy schopny vypořádat se s případnou další hospodářskou krizí a jinými finančními šoky. Výsledky testů budou zveřejněny 23. července. "V blízkém období by euro mohlo být zasaženo jakýmkoliv zklamáním vyvolaným zátěžovými testy," upozornil analytik Gareth Berry ze společnosti UBS.

Japonský jen dnes zpočátku oslaboval vůči dolaru poté, co japonská vláda přišla o většinu v horní komoře parlamentu, což by mohlo ohrozit její snahu vypořádat se s obrovským veřejným dluhem. Později však japonská měna své ztráty smazala.

"Je obtížné předpovědět, jestli poslední politický vývoj v Japonsku bude mít dlouhodobý dopad na kurz dolaru vůči jenu," řekl analytik Boris Schlossberg ze společnosti GFT Forex.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK