Češi vsadili na MS ve fotbale přes miliardu korun

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Češi vsadili na mistrovství světa ve fotbalu v Jihoafrické republice více než miliardu korun. Fotbalový šampionát tak byl z pohledu sázkových kanceláří největší sportovní událostí roku, která překonala mistrovství světa v hokeji i zimní olympiádu. K rekordnímu objemu sázek pomohlo nově i internetové sázení, shodly se v anketě ČTK největší tuzemské sázkové kanceláře.

"Mistrovství světa v kopané bylo nejsázenější událostí letošního roku. Je to dáno tím, že fotbal je pro sázející dlouhodobě nejatraktivnějším a nejsledovanějším sportovním odvětvím. Nárůst vyplývá z toho, že poprvé mohli lidé při mistrovství světa sázet u domácích sázkových kanceláří legálně prostřednictvím internetu," uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Konkrétní prosázenou sumu ovšem Sazka nezveřejnila.

Zikmund rovněž upozornil, že bylo vsazeno i více peněz než při posledním mistrovství světa v roce 2006, které se uskutečnilo v sousedním Německu a za účasti české reprezentace.

Sázková kancelář Tipsport přijala během jihoafrického mistrovství sázky za 500 milionů korun, konkurenční Fortuna pak za více než 400 milionů korun. "Když nebereme v potaz dlouhodobé soutěže typu Liga mistrů nebo Premier League, stal se letošní šampionát nejsázenější akcí v historii. Zájem sázkařů byl takřka čtyřikrát vyšší, než tomu bylo v případě letošního hokejového mistrovství světa," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Podle mluvčího Tipsportu Lubomíra Ježka se tak ukázala síla internetového sázení.

Lidé měli během šampionátu široké možnosti sázek. Sázet bylo možné na držení míče, rohy, střelce branek či autová vhazování. "Jeden z nejkurióznějších tiketů však směřoval na celkovou výhru největšího outsidera v turnaji, Nový Zéland s kurzem 3500:1," uvedl Šrain.

Nejvyšší vyplacená výhra u Fortuny činila téměř 840.000 korun, nejvyšší správně trefený kurz byl 1264:1 a nejvyšší částka, která propadla, byla 390.000 korun. Sázející si podle kanceláří také velmi oblíbili live sázky v průběhu zápasů. Na live sázky podle Zikmunda připadla přibližně čtvrtina všech vkladů.

Největší zájem měli sázkaři podle údajů Tipsportu o duel Anglie s Alžírskem s vklady přes 12 milionů korun. Tento zápas byl zároveň kvůli remíze pro sázkaře největší pohromou. Podobně sázkaři zahazovali tikety po remíze Itálie s Novým Zélandem. "Na propadáku světových týmů Itálie, Anglie nebo Francie Tipsport vydělal," uvedl Ježek.

Podle Zikmunda nejvíce vydělaly sázkové kanceláře na porážce Španělska se Švýcarskem, překvapivé prohře Itálie se Slovenskem nebo remíze Nového Zélandu se Slovenskem. Rovněž se podle něj nečekaly ani čtvrtfinálové neúspěchy Brazílie nebo Argentiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK