Recese britské ekonomiky byla mírně výraznější, než se myslelo

12.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. července (ČTK) - Recese britské ekonomiky byla mírně výraznější, než se dosud myslelo. Hrubý domácí produkt Británie se mezi druhým čtvrtletím 2008 a třetím čtvrtletím 2009 snížil o 6,4 procenta místo předběžných 6,2 procenta. Uvedl to dnes centrální statistický úřad Británie při revizi čísel za první čtvrtletí.

Poslední recese tak představuje největší pokles britské ekonomiky ve čtvrtletních záznamech, které sahají až do roku 1955. Z hospodářského výkonu země ubylo 22 miliard liber, proti předchozímu odhadu o dvě miliardy více. Kurz libry po zprávě oslabil vůči euru i dolaru.

Celkový výkon britského hospodářství za poslední dvě čtvrtletí byl stejný, jak centrální statistický úřad uváděl v předběžných číslech na konci května. Za poslední tři měsíce minulého roku tak dosáhl růst 0,4 procenta a za leden až březen 0,3 procenta.

Hospodářský růst Británie má před sebou dvě překážky. Vedle klesajícího vývozu se jeví jako problematické vládní rozpočtové škrty místo výdajů, které by ekonomiku podpořily. Bez této podpory by britská ekonomika v prvním čtvrtletí roku pravděpodobně klesla.

Výkon sektoru služeb za duben klesl o 0,3 procenta a byl to jeho nejhorší výsledek od ledna. Deficit běžného účtu za první čtvrtletí byl dvojnásobný proti tomu, co odhadovali ekonomové, a byl nejvyšší třetího čtvrtletí 2007, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK