Japonské akcie oslabily, klesá většina burz v Asii

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. července (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes klesaly a spolu s nimi také akcie na většině burz v Asii. Značný vliv má vývoj kurzů v Šanghaji, kde hlavní index citelně oslaboval po zprávách, že Čína nemá v úmyslu zmírnit opatření, která mají bránit dalšímu růstu cen nemovitostí. Kurz eura je bez větších změn a trh čeká hlavně na výsledek aukce řeckých dluhopisů.

Index Nikkei 225 si dnes odepsal 10,88 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,11 procenta na hodnotě 9537,23 bodu. Kvůli Číně se tak vzdal části zisků, které nabral v minulých dnech a ve ztrátě se pohyboval celý den. Širší index Topix klesl o 0,4 procenta na 854,39 bodu.

Akciový trh by podle analytiků patrně klesal výrazněji, nebýt očekávání solidních výsledků předních amerických firem. Výsledky hospodaření již zveřejnila společnost Alcoa, která je největším producentem hliníku v USA. Výsledky překonaly odhady analytiků a firma zároveň zvýšila odhad poptávky po hliníku na letošní rok.

Hlavní index čínských akcií Shanghai Composite krátce před koncem obchodování vykazoval pokles o 1,6 procenta na 2452 bodů. nachází se tak v blízkosti nejnižších hodnot od začátku července, kdy spadl nejníže od dubna loňského roku.

Na devizových trzích se v souvislosti s dnešní aukcí státních dluhopisů Řecka pozornost zaměřuje na kurz eura. Řecko dnes na trhu nabídne státní dluhopisy v objemu 1,25 miliardy eur a splatností šest měsíců. Od přijetí mezinárodní pomoci letos v květnu je to poprvé, co se Atény pokusí získat peníze na finančních trzích.

Aukce bude pozorně sledovanou událostí, protože její výsledek by mohl leccos napovědět před plánovaným zveřejněním zátěžových zkoušek v předních evropských bankách. Výsledky budou zveřejněny příští týden a mají ukázat, jak by finanční ústavy zvládly další finanční krizi.

Začátkem července už prodávalo dluhopisy Španělsko, které patří k zemím s horším stavem veřejných financí. Aukce ale dopadla dobře a euro zamířilo vzhůru. Díky tomu se záhy dostalo nejvýše od letošního dubna. V té doby i sílily obavy, že Spojené státy možná směřují k nové recesi, což pomáhalo k poklesu dolaru. Obavy z nové recese mezitím odezněly, makléři však varují, že velcí investoři jsou pořád velmi opatrní.

"Podle toho, jak mají rozložené pozice, zde přetrvává pocit, že by pořád ještě mohla přijít ke slovu recese ve tvaru W," řekl analytik devizového trhu ve finančního společnosti Westpac Jonathan Cavenagh. Písmenem W se označuje recese, která má dvojí dno. To znamená, že po dosažení dna začne růst, ale záhy se vrátí k poklesu, až dosáhne dna nového.

Euro k dolaru se drželo na 1,2595 USD a nachází se blízko dvouměsíčního maxima. Investoři se zatím zdráhají euro nakupovat, čímž by patrně jeho kurz posunuli vzhůru. Technický strop je nyní na zhruba 1,2690 USD, naopak dno pásma je stanoveno na 1,2550 USD. Dolar k jenu také beze změn na 88,57 JPY, stejně jako dolarový index, který zůstal na 84,199 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK