Důvěra investorů v německou ekonomiku nejníže za 15 měsíců

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 13. července (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku Německa tento měsíc klesla již třetí měsíc za sebou a ocitla se nejníže za 15 měsíců. Důvodem jsou obavy z dluhové krize v Evropě a jejího vlivu na ekonomiku. Index institutu ZEW klesl na 21,2 bodu z červnových 28,7 bodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení indexu jen na 25 bodů. Pokles o 7,5 bodu byl sice mírnější než v červnu, kdy se index propadl až o 17 bodů, avšak dostal se pod svůj historický průměr 27,4 bodu.

Index ZEW ukazuje ekonomická očekávání pro příštích zhruba šest měsíců. Poslední průzkum byl veden u 287 respondentů mezi 28. červnem a 12. červencem.

Index hodnocení současných ekonomických podmínek se však výrazně zlepšil na 14,6 bodu z červnových minus 7,9 bodu. Ekonomové zde předpokládali v průměru zlepšení na minus 1,5 bodu, napsaly agentury AP a Reuters.

Německá ekonomika loni klesla o rekordních pět procent, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Zemi tvrdě zasáhla světová hospodářská krize, která způsobila, že v Německu klesl objem vývozu, dovozu i celkových investic. Z nejhorší poválečné recese se německá ekonomika dostala ve druhém čtvrtletí minulého roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK