Radičová: Podíl Slovenska na záchranném fondu není možné změnit

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. července (zpravodaj ČTK) - Podíl Slovenska na vzniku záchranného fondu eurozóny již není možné změnit, poté co jej odsouhlasila bývalá vláda premiéra Roberta Fica. Novinářům to dnes v Bruselu po jednání se šéfem ministrů financí eurozóny a lucemburským premiérem Jeanem-Claudem Junckerem řekla nová slovenská premiérka Iveta Radičová.

Vůbec poprvé tak připustila, že Slováci skutečně do záchranného fondu nakonec zaplatí 4,37 miliardy eur (téměř 114 miliardy korun), přestože jeho vznik ještě oficiálně neposvětili. "Výše podílu není otázkou. To by znamenalo spustit celý proces nanovo," řekla Radičová.

Konečný souhlas s vytvořením fondu by slovenská vláda mohla dát již ve středu, během jejího prvního zasedání. Radičová sice odmítá něco takového slíbit, ale tlak ze strany eurozóny roste, aby tamní politici mohli záchranný fond spustit do konce července. Původně měl přitom fungovat již od 1. července.

"Bývalá vláda dala tak zásadní všeobecný souhlas, že ostatní země začali proces schvalovaní na půdě vlastních parlamentů. Tento souhlas byl vnímaný jako zásadní politický souhlas s řešením prostřednictvím záchranného fondu," uvedl slovenská premiérka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK