Brusel chce zlepšit podmínky sezonních pracovníků ze zemí mimo EU

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. července (ČTK) - Evropská komise dnes navrhla zmírnění pravidel pro zaměstnávání sezonních pracovníků pocházejících ze zemí mimo EU. Návrhy se týkají hlavně lidí, kteří přijíždějí na sběr ovoce a zeleniny. Brusel je chce chránit před zneužíváním a hodlá prosadit jednotná pravidla pro to, jak s nimi zacházet.

EK chce, aby tito lidé s pracovní smlouvou od evropského zaměstnavatele či se závaznou pracovní nabídkou nespadali pod klasické procedury a požadavky na získání pobytového a pracovního povolení vždy, když budou chtít v EU pracovat. Získat by měli zvláštní povolení na několik let.

"Zaměstnavatelé v EU stále více závisejí na lidech ze zemí mimo Evropu, aby obsadili pracovní místa v odvětvích, jako je zemědělství, zahradnictví a cestovní ruch," vysvětlila eurokomisařka Cecilia Malmströmová. Potíž je podle ní v tom, že pro práci v těchto odvětvích je k dispozici stále méně lidí z EU.

Sezonní pracovníci ze zemí mimo EU budou moci v unii pracovat maximálně šest měsíců za rok. Návrh stanoví vícesezonní tříleté povolení nebo zjednodušený postup pro opětovný vstup na více po sobě jdoucích sezon. V některých věcech, jako jsou třeba sociální zabezpečení či starobní důchody, na něž byl získán nárok v souvislosti s příjmem, dává předloha sezonním pracovníkům právo na rovnocenné zacházení jako u státních příslušníků členských států.

Návrh nicméně předpokládá, že státy unie si budou moci samy rozhodnout třeba o tom, kolik lidí přijmout. O plánu nyní budou jednat europoslanci i zástupci členských zemí bloku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK