Akcie BP dál zpevňují, v červenci už přidaly 28 procent

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. července (ČTK) - Akcie energetického koncernu BP dál výrazně zpevňují a během dne na burze v Londýně přidaly více než pět procent. Navázaly tak na silný růst z pondělí a od začátku července už zpevnily o asi 28 procent. K růstu jim pomáhají náznaky, že firmě se brzy podaří zastavit únik ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu, a také zprávy, podle nichž se BP chystá prodat větší část majetku.

Během dopoledne se akcie vyšplhaly těsně k hranici 420 pencí, což byl proti pondělnímu závěru nárůst asi o 5,5 procenta. Později sice část zisků smazaly, i tak ale vykazovaly růst asi o 2,8 procenta na zhruba 410 pencí. Na konci června přitom spadly až na 296 pencí a byly nejníže za posledních téměř 14 let.

Techničtí analytici ale upozorňují, že na 435 pencích leží silná hranice odporu. Pokud se kurz vyšplhá k této hranici, investoři by prý měli zvážit prodej akcií.

"Mezi hodnotami 430 a 434,50 GBp je potenciálně velmi silný odpor, s kterým bude nutné se vypořádat," sdělil ředitel výzkumu v makléřské společnosti Mint Securities Geoff Wilkinson. Poukázal přitom na technickou úroveň, se kterou pracuje Fibonacciho analýza. Klíčové je to, že cena se po předchozím poklesu vydá vzhůru a smaže 38,2 procenta propadu.

Další klíčová úroveň z hlediska technické analýzy je až na hodnotě 477 GBp. To je cíl, který podle stejné metody představuje 50 procent smazaného propadu.

Akcie BP začaly klesat po 20. dubnu, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a o dva dny později se potopila. BP tuto plošinu provozovala, majitelem byla americká společnost Transocean. BP ale vlastní vrt Macondo, na který byla plošina napojena a z něhož od havárie uniká ropa.

Firmě se podařilo nasadit na vrt zařízení, které velkou část unikající ropy zachytává. Vzhledem k vysokému tlaku ve vrtu ale BP únik ropy zcela zastaví až ve chvíli, kdy bude vyhlouben paralelní vrt. Ten pak sníží tlak a umožní původní vrt zakonzervovat.

Nynější únik ropy je největší ekologickou havárií, která se v USA stala v odvětví těžby ropy. BP na likvidaci dopadů havárie vynaložila už více než 3,5 miliardy dolarů (přes 70 miliard Kč), celkový účet ale patrně bude mnohem vyšší. Firma po zbytek roku zastavila výplatu dividend a souhlasí s tím, že v příštích čtyřech letech převede 20 miliard dolarů na vázaný účet k vypořádání všech nároků v souvislosti s únikem ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK