Ministři financí EU schválili vstup Estonska do eurozóny

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. července (ČTK) - Ministři financí Evropské unie dali Estonsku konečné svolení ke vstupu do eurozóny od začátku příštího roku. Estonsko se tak stane 17. zemí používající euro. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Ministři rovněž stanovili konverzní kurz pro estonskou korunu na 15,6466 koruny za euro.

Rozšíření eurozóny na 17 členských států již minulý měsíc schválil v Bruselu summit Evropské unie. Estonsko je na několik let nejspíš posledním státem, který evropskou jednotnou měnu, momentálně sužovanou největší krizí v historii, přijme. Češi se k tomu zatím vůbec nechystají, podobně jako ostatní země střední a východní Evropy.

Estonsko je navzdory nedávné ekonomické recesi, která v EU zasáhla nejvíc právě Pobaltí, vůbec nejméně zadluženým státem unie. Jeho celkový dluh činí jen sedm procent hrubého domácího produktu. V celé evropské sedmadvacítce je přitom přípustná hranice 60 procent HDP, kterou navíc většina zemí překračuje. Estonská vláda rovněž počítá s tím, že rozpočtový deficit se v blízké budoucnosti "přehoupne" z loňských 1,7 procenta HDP do přebytku.

Estonsko, kde žije zhruba 1,3 milionu obyvatel, tedy zhruba stejně jako v Praze, bude v rámci eurozóny druhou nejmenší ekonomikou hned po Kypru. Na několik let bude také nejspíš posledním novým členským státem eurozóny. Ostatní uchazeči o přijetí eura, mezi než patří i Česko, buď v současnosti podmínky pro vstup do eurozóny neplní, nebo své plány odkládají kvůli krizi, která ohrožuje stabilitu evropské jednotné měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK