Polská inflace v červnu překvapivě stoupla na 2,3 procenta

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 13. července (ČTK) - Meziroční míra inflace v Polsku se v červnu překvapivě zvýšila na 2,3 procenta z květnových 2,2 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Analytici předpokládali, že inflace klesne na 2,1 procenta.

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v Polsku zvýšily o 0,3 procenta, zatímco analytici počítali s nárůstem o pouhých 0,1 procenta, napsala agentura Reuters.

"Vidíme neočekávané zrychlení inflace, to je překvapivé," uvedl analytik Piotr Bujak ze společnosti Bank Zachodni WBK. "Nemění to ale celkový výhled pro měnovou politiku. Stále očekáváme, že rada pro měnovou politiku (polské centrální banky) začne zvyšovat sazby ve čtvrtém čtvrtletí," dodal.

Polská centrální banka koncem minulého měsíce podle všeobecného očekávání ponechala základní úrokovou sazbu opět beze změny na rekordním minimu 3,5 procenta. Úrok, který určuje úvěrové náklady v celé ekonomice, zůstává na této úrovni již rok.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se během hospodářské recese v celé Evropě podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně v loňském roce prudce zpomalilo na 1,8 procenta z předloňských pěti procent. V letošním roce by mohla ekonomika podle analytiků stoupnout o zhruba tři procenta.

V České republice činil meziroční růst spotřebitelských cen v červnu stejně jako v květnu 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK