Obchodní deficit USA byl v květnu nejvyšší za rok a půl

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. července (ČTK) - Obchodní deficit Spojených států v květnu překvapivě stoupl o 4,8 procenta na 42,3 miliardy dolarů (přes 850 miliard Kč). Dostal se tak navzdory růstu exportu na nejvyšší úroveň za rok a půl. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že schodek klesne na 39 miliard dolarů.

Vývoz ze Spojených států v květnu stoupl o 2,4 procenta na 152,3 miliardy dolarů. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od září 2008. Dovoz do USA však vzrostl o 2,9 procenta na 194,5 miliardy dolarů, nejvýše od října 2008, kvůli silnější poptávce po spotřebním zboží, automobilech a investičním zboží.

Deficit USA v obchodování s Čínou se zvýšil o více než 15 procent na 22,3 miliardy dolarů. To podle agentury AP zvyšuje tlak na vládu prezidenta Baracka Obamy, aby zaujala tvrdší postoj v obchodních sporech s Pekingem.

Minulý týden americká vláda odmítla označit Čínu za zemi, která manipuluje s měnovými kurzy, aby získala obchodní výhodu vůči Spojeným státům. Podle řady amerických zákonodárců je přitom uměle nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu. Čínská měna je podle nich podhodnocena až o 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK