Portugalsko čeká podle centrální banky útlum růstu a možná recese

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 13. července (ČTK) - Portugalská centrální banka prudce snížila odhad růstu ekonomiky pro příští rok a varovala před propadem země do nové hospodářské recese. Portugalsko v příštím roce vykáže růst hrubého domácího produktu zřejmě jen o 0,2 procenta namísto původně očekávaného tempa 0,8 procenta, sdělila banka v dnešním novém výhledu.

Banka naproti tomu zvýšila předpověď růstu HDP v letošním roce na 0,9 procenta z březnového odhadu 0,4 procenta, protože letošní první pololetí bylo příznivější, než se čekalo. V loňském roce portugalská ekonomika vykázala pokles o 2,7 procenta. Portugalsko je jednou z "periferních" zemí eurozóny ohrožených podobnou dluhovou krizí jako Řecko.

"V předpovědním období (do roku 2011) existují rizika vzniku nové recese," uvedla banka. Upozornila na to, že v důsledku vládních úsporných opatření dojde k útlumu domácí poptávky, k němuž bude přispívat i slabý trh práce a omezený přístup k úvěrům. Banka odhaduje, že domácí poptávka příští rok po letošní stagnaci klesne o 1,1 procenta.

Letos by však ještě mělo Portugalsko těžit z oživení globální poptávky. Centrální banka zvýšila odhad letošního růstu portugalského exportu na 5,2 procenta z jarní předpovědi růstu o 3,6 procenta. Příští rok se růst vývozu podle odhadu banky zpomalí na 3,7 procenta.

Zejména slabé vyhlídky ekonomického růstu vedly dnes mezinárodní ratingovou agenturu Moody's Investors Service k rozhodnutí snížit úvěrový rating Portugalska o dva stupně na hodnotu A1. Moody's tak kopírovala podobný dubnový krok konkurenční agentury Standard & Poor's, která je však připravena rating Portugalska dále snížit.

Moody's se domnívá, že Portugalsko možná bude v příštím roce potřebovat další úsporná opatření, pokud má splnit náročné cíle ve snižování rozpočtového deficitu. Na možnou potřebu zavést další fiskální restrikce dnes upozornila i portugalská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK