Ceny ropy v nadějích na globální oživení vzrostly k 77 dolarům

13.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oživily a americká ropa se dostala k úrovni 77 dolarů za barel. Ropě k růstu dopomohl obnovený optimismus investorů ohledně vyhlídek ekonomického oživení, zvýšený odhad poptávky o ropě v letošním roce a svižný růst na akciových trzích.

Americká lehká ropa WTI posílila o 1,90 dolaru na 76,85 USD za barel, třebaže na počátku dne se ještě v návaznosti na pondělní pokles propadla až na 74,25 dolaru. Ještě v Asii však prudce oživila a vyskočila až na 77,13 USD. Cena severomořské ropy Brent stoupla o dva dolary na zhruba 76,40 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v dnešním měsíčním výhledu opět mírně zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok. Agentura předpokládá, že poptávka se zvýší proti loňsku zhruba o 1,8 milionu barelů denně na 86,5 milionu barelů. Pro příští rok však IEA předpovídá zpomalení růstu poptávky na zhruba 1,4 milionu barelů denně, takže na trhu by měl zůstat dostatek zásob.

Akciové trhy přivítaly začátek sezony zveřejňování čtvrtletních firemních výsledků růstem a hlavní evropské a americké akciové indexy rostly odpoledne o více než jedno procento. Dobrou náladu na trh přinesly překvapivě příznivé výsledky hliníkárenského gigantu Alcoa.

Ropný trh podpořily i známky dalšího poklesu vysokých ropných zásob. Analytici podle ankety agentury Reuters předpovídají, že středeční vládní zpráva ukáže za minulý týden kvůli opatřením přijatým v souvislosti s hurikánem Alex pokles zásob ropy v USA o dva miliony barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:48 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,38 74,37 New York - Nymex WTI srpen 76,86 74,95

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK