Americké akcie v úterý pošesté za sebou posílily

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. července (ČTK) - Americké akcie v úterý pošesté za sebou posílily, protože dobré čtvrtletní výsledky hutnické společnosti Alcoa převážily nad obavami investorů ohledně udržitelnosti hospodářského oživení.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,44 procenta na 10.363,02 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,54 procenta na 1095,34 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,99 procenta na 2242,03 bodu.

Nízký objem obchodů nicméně podle agentury Reuters naznačuje, že nejdelší růstové sérii amerických akcií od poloviny dubna již možná začíná docházet dech.

Největší americký producent hliníku Alcoa posílil o 1,2 procenta poté, co jeho čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Firma svou zprávou odstartovala výsledkovou sezonu ve Spojených státech.

"Mnozí investoři se stále obávají zhoršení ekonomiky, a proto je tato výsledková sezona tak důležitá," uvedl analytik Lawrence Creatura ze společnosti Federated Clover Investment Advisors.

Výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple oslabil o dvě procenta poté, co vlivný americký časopis Consumer Reports nedoporučil nákup jeho nového mobilního telefonu iPhone 4.

Na devizovém trhu se euro vůči americkému dolaru vyšplhalo na nové dvouměsíční maximum nad 1,27 USD, protože hladký průběh prodeje řeckých státních dluhopisů zmírnil obavy investorů ohledně dluhové krize v Evropě. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o procento na 1,2718 USD. Předtím se dostala až na 1,2739 USD, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK