Ruská automobilka AvtoVAZ se díky šrotovnému vrátila k zisku

14.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. července (ČTK) - Největší ruská automobilka AvtoVAZ ve druhém čtvrtletí za pomoci šrotovného vydělala miliardu rublů (přes 650 milionů Kč) po ztrátě 2,6 miliardy rublů v prvním čtvrtletí. Uvedl to podle internetového serveru BBC prezident společnosti Igor Komarov.

AvtoVAZ oproti prvnímu čtvrtletí více než zdvojnásobil prodej na 149.100 vozů. Více než 40 procent těchto automobilů bylo prodáno v rámci programu šrotovného, píše BBC. V celém loňském roce se ztráta automobilky zdvojnásobila na 49,2 miliardy rublů.

AvtoVAZ se loni kvůli prudkému poklesu domácí poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize dostal na pokraj bankrotu. Před krachem ho zachránila ruská vláda. Pomoc ve formě technologií přislíbila rovněž francouzská automobilka Renault, která v AvtoVAZu vlastní čtvrtinový podíl.

V Rusku lze od počátku března při nákupu nového automobilu smontovaného v místních závodech získat prémii 50.000 rublů (téměř 33.000 Kč) za odevzdání vozu staršího deseti let. Na šrotovné byla vyčleněna částka deset miliard rublů, která by měla podpořit prodej 200.000 nových aut. Ruský premiér Vladimir Putin nedávno na zasedání vlády uvedl, že na program šrotovného hodlá vyčlenit dalších 10,5 miliardy rublů.

Putin se nicméně podle BBC snaží automobilku AvtoVAZ přimět k tomu, aby se na program šrotovného příliš nespoléhala, a raději provedla modernizaci svých aktivit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK